8-14 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası
09 Mart 2021

                         TUZ ALIMINI AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR
. Besin sanayisinde kullanılan ve genellikle ambalajlı besinlerin besin etiketinde yer alan;
-mono sodyum glutamat
-sodyum nitrat
-sodyum bikarbonat
-sodyum sitrat
sodyum askorbat vb. tüm sodyumlu bileşiklerin tüketimine dikkat edilmelidir. Çünkü bunlar besinin
tuz/sodyum içeriğini artırmaktadır.
. -Hazır soslar (soya sosu, ketçap sos, barbekü sos, tartar sos, salsa sos, hardal, makarna sosu gibi)
-Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, ekstrüde ürünler, patlamış mısır gibi)
-Tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği,
her türlü çekirdek içi vb.)
-Turşu ve salamura (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları)
-Balık konserveleri, tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri
-Aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler
yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle az tüketilmelidir.
. Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, kurut, yaprak salamurası vb. yiyeceklerin
tuz içeriği fazladır. Bu nedenle daha az tüketilmeli ve hazırlarken yüksek miktarda tuz kullanımından
kaçınılmalıdır.
. Ambalajlı tüketime sunulan gıdaların içeriği etiket bilgisinden okunmalı ve benzer gıdalarda tuz ve
tuz yerine geçen maddelerin miktarları daha düşük olanlar tercih edilmelidir.
. Satın alınan işlenmiş ürünlerin etiket bilgisi mutlaka okunmalı, tuzsuz yada tuzu azaltılmış ürünler
tercih edilmelidir.
. Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler
uygulanabilir.
. Ev dışı beslenmede yemeklerin ve besinlerin içindeki tuz miktarı öğrenilerek mümkünse az tuzlu
veya tuzsuz hazırlanması istenmelidir.


Tuza Dikkat Haftası  Afiş 3.jpg
Tuza Dikkat Haftası Afiş 2(manşet).jpg
Tuza Dikkat Haftası Afiş 1.jpg